Patika a konyhámban? Főszerepben a petrezselyem és a fokhagyma
Szinte mindennapos rutin, hogy sütés fűzés közben az ízlésünknek megfelelően szárított vagy még firss fűszernövényeket adagolunk az ételekhez. Gondolta volna, hogy az ízesítésen kívül más előnyeit is élvezhetjük a fűszereknek? A következőkben olyan fűszernövényekről rántjuk le a leplet a teljesség igénye nélkül, amelyek nagy valószínűséggel ott hevernek az Ön fűszeres ládikájában is.
Petrezselyem: levesbe, főzelékbe és húsokra! Vagy?
Le merjük fogadni, hogy ezzel a növénnyel a legtöbbször húslevesben vagy rizsben találkozott. Ismerje meg egy másik oldalát is! A petrezselyem levelét és gyökerét is felhasználhatjuk, más és más hatással bírnak. Hatékony társa lehet az allergia elleni harcban, tisztítja a vért, enyhe nyugtatóként is alkalmazhatjuk. A friss zöld növény hatásos a szájszag ellen.
Fokhagymával igazi a sülthús és a saláta! Mire jó még?
Ez talán nem ismeretlen olvasóink számára, hiszen nagyszüleink is ették mézzel megfázás, nátha ellen. Mire jó még? Ha kúraszerűen alkalamazzuk, akkor erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, elbánik a rossz baktériumokkal, ezáltal tisztítja a szervezetet. Hölgyek számára megkönnyíti a nehéz napokat, csökkenti a menstruációs görcsöket.
Nap, mint nap nagyobb mennyiséget magunkhoz venni a gyógyhatású növényekből nehézkes, némely esetében kellemetlen is (pl.: illatozó fokhagyma). Ezért érdemes a növények kivonatát tartalmazó étrendkiegészítők piacán kutakodni vagy tanácsadó véleményét kikérni a témában.