10 ok, hogy miért fogyasszunk több halat!

ildafit_hal_1.jpg

Kép forrása

Bevezetésként keressük meg a választ arra, hogy milyen hazánkban a halfogyasztási ráta és ez mennyire eredményez jó helyezést európai viszonylatban. Nézzük a számokat!

ildafit_hal_2.png

Kép forrása

Igen, jól látja, a legkisebb hal jelöli hazánkat…
Egy 2014-es felmérés alapján Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás kb. 4.6 kg volt, míg az átlag 22,7 kg. A magyar átlag halfogyasztás kb ötöde az EU-ban mért átlagnak. Igaz a felmérés már három éve történt, de sajnos jelen helyzetben sem jobbak az eredmények.

Miért nem fogyasztunk több halat?

Foghatjuk az árára, hiszen a minőségi halnak megkérik az árát vagy sokan kellemetlennek találják a szagát, akadnak olyanok is, akik félnek a szálkától és bosszantja őket, hogy nem lehet olyan nyugodtan és jóízűen enni, mint a csirkemellet.   

Ezért kellene több halat ennünk

  • Telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak forrása (pl.: omega 3, omega 6)
  • Mérsékli a magasvérnyomást
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Segít a szív ér érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben, azok megelőzésében
  • Lassítja az öregedéssel járó látásromlást
  • Kiválóan illeszthető fogyókúrás étrendbe
  • Szervezetünk könnyen emészti
  • Jó minőségű, teljes értékű fehérjeforrás
  • Csökkenti szervezetünk gyulladásait  (izmokban és ízületekben)
  • Vitamin (A, D, B) és nyomelem (cink, vas, jód, magnézium, kálcium) forrás

Szerencsére ma már az étrendkiegészítők jóvoltából könnyedén élvezhetjük a halfogyasztás néhány előnyét. De ne feledje, étrendkiegészítőink semmi esetre sem pótolják a gasztronómiai élményeket és a vegyes táplálkozást, csupán kiegészítik azt