5 érv a rostban gazdag étrend mellet
A rostban gazdag táplálkozás nagyon is fontos! Nézzük, miért olyan nélkülözhetetlen!
- Szabályozza a glükóz felszívódását: A rostok a tápcsatornába kerülve megszívják magukat vízzel, így zselés masszává alakulnak. Ezt követően ez a massza bekebelezi az emésztőrendszerben lévő glükózt, amelyet fokozatosan enged felszívódni.
- Megköti a koleszterint: A bélcsatornábanben keveredik a koleszterinnel, amelyet nem enged felszívódni, így az nem jut a véráramba, ezáltal szabályozza a vér koleszterint szintjét.
- Csökkenthetjük a bélrák kialakulásának esélyét: A rost a bélrendszerbe kerülve felhigítja annak tartalmát, ezáltal csökkenti a rákkeltő anyagok koncentrációját. Továbbá felgyorsítja az emésztést, amelynek hatására a káros anyagok kevesebb időt töltenek a bélben.
- Táplálék a bélbaktériumoknak: A vízben oldódó rostok tápanyagként szolgálnak a vastagbélben élő baktériumok számára. Amellyel támogatjuk a zsíranyagcserét.
- Támogatja a fogyást: A vízben nem oldódó rostok csak végighaladnak a emésztőrendszeren, növelik a telítettség érzését, amiért csökken az étvágyunk és kevesebbet eszünk, ezen felül tisztítja a bélrendszert.
Segítségképpen megosztunk egy táblázatot a legtöbbet fogyasztott rostforrásainkról:
Élelmiszer Élelmi rost g/100 g
- búzakorpa 45,5
- búzadara 4,7
- búzaliszt 4,53
- bab (száraz) 24,0
- burgonya (nyári) 2,85
- káposzta 2,47
- karfiol 2,37
- hónapos retek 1,36
- cékla 4,24
- kukorica 8,8
- vöröshagyma 2,05
- paradicsom 1,73
- alma 3,7
- kajszibarack 3,6
- körte 6,2
- szilva 5,7
- dió 9,63
- mogyoró 10,17
Rostforrásaink mellet, érdemes étrendkiegészítővel is növelni napi rostbevitelünket! Az étrendkiegészítőkkel kapcsolatosan kérje ki orvosa, dietetikusa, tanácsadója véleményét!