Patika a konyhámban? Főszerepben a petrezselyem és a fokhagyma

Szinte mindennapos rutin, hogy sütés fűzés közben az ízlésünknek megfelelően szárított vagy még firss fűszernövényeket adagolunk az ételekhez. Gondolta volna, hogy az ízesítésen kívül más előnyeit is élvezhetjük a fűszereknek? A következőkben olyan fűszernövényekről rántjuk le a leplet a teljesség igénye nélkül, amelyek nagy valószínűséggel ott hevernek az Ön fűszeres ládikájában is.

1.jpg

Kép forrása

Petrezselyem: levesbe, főzelékbe és húsokra! Vagy?

2.jpgKép forrása

Le merjük fogadni, hogy ezzel a növénnyel a legtöbbször húslevesben vagy rizsben találkozott. Ismerje meg egy másik oldalát is! A petrezselyem levelét és gyökerét is felhasználhatjuk, más és más hatással bírnak. Hatékony társa lehet az allergia elleni harcban, tisztítja a vért, enyhe nyugtatóként is alkalmazhatjuk. A friss zöld növény hatásos a szájszag ellen.    

Fokhagymával igazi a sülthús és a saláta! Mire jó még?

3.jpg

Kép forrása

 Ez talán nem  ismeretlen olvasóink számára, hiszen nagyszüleink is ették mézzel megfázás, nátha ellen. Mire jó még? Ha kúraszerűen alkalamazzuk, akkor erősíti az  immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, elbánik a rossz baktériumokkal, ezáltal tisztítja a szervezetet. Hölgyek számára megkönnyíti a nehéz napokat, csökkenti a menstruációs görcsöket.  

Nap, mint nap nagyobb mennyiséget magunkhoz venni a gyógyhatású növényekből nehézkes, némely esetében kellemetlen is (pl.: illatozó fokhagyma). Ezért érdemes a növények kivonatát tartalmazó étrendkiegészítők piacán kutakodni vagy tanácsadó véleményét kikérni a témában.